Geplaatst op

MAGMA dec 2022

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Iedereen is verslaafd. Daarom heeft MAGMA deze keer als thema: MDL en leefstijl. Er zijn de grote drie: alcohol, eten en roken. Maar wat te denken van computerspellen, tv-series bingen, sporten, reizen en in jouw geval misschien wel: werken?

Verleidingen liggen overal op de loer. We worden overspoeld met advertenties voor ongezonde producten en op heel veel plekken in de openbare ruimte worden we ‘uitgenodigd’ te komen eten en drinken. In de klinische praktijk krijgen MDL-artsen te maken met de excessen daarvan en de maatschappij verwacht van hen dat ze er iets aan doen.

Maar deze problemen vergen bij uitstek een brede, maatschappelijke aanpak. Voorkomen is beter dan genezen. Bart Takkenberg, hepatoloog in het AUMC, vertelt over de inspanningen van de Alcoholtafel, onderdeel van het Nationaal Preventie Akkoord, om het alcoholgebruik terug te dringen. Daaruit komt naar voren dat er nog een lange weg te gaan is…

Wat kunnen artsen in de tussentijd doen in de spreekkamer? En dragen zij niet bij aan het probleem met het voorschrijven van dikmakende pillen? We spraken daarover met Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas in het Erasmus MC.

Ook biedt deze editie een palet aan inspirerende initiatieven. Zo maakt het Jeroen Bosch Ziekenhuis werk van een Leefstijlloket en vroegsignalering van overmatig alcoholgebruik. In het Maastricht UMC+ loopt het COACH-programma voor kinderen en jongvolwassenen met overgewicht. Er is een IBDFit-programma en Nederland is koploper met een Werkgroep Endoscopische Bariatrie.

Van Luyken is al ruim 27 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Alle artikelen en interviews vind je in de PDF-versie van MAGMA 4-2022.
Benieuwd wat de NVMDL doet? Kijk op www.mdl.nl.

Categorieën Nieuws