Geplaatst op

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

De werkloosheid onder jonge, net afgestudeerde MDL-artsen is geen dreiging meer, maar een feit. Een rondetafelgesprek hierover met onder anderen Peter Paul van Benthem, voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, vormt de opening van deze derde MAGMA-editie van 2021.

De afgelopen tien jaar is MDL-arts Frank Hoentjen (Radboudumc) slechts één keer gebeld door een bedrijfsarts over een IBD-patiënt. “Terwijl veel van deze patiënten als gevolg van deze chronische darmaandoening afhaken in het arbeidsproces. En dat heeft weer zijn weerslag op de ziekte.” Reden voor de IBD-groep van het Radboudumc om klinisch arbeidsgeneeskundige Monique Derikx op te nemen in het behandelteam. Wij interviewden Monique Derikx, Frank Hoentjen en Joëll Jannink, IBD-patiënt.

Behandelen op afstand ontwikkelt zich sinds de Corona-pandemie razendsnel, óók binnen de MDL. In MAGMA stellen we MDL-artsen op de hoogte van de nieuwste apps. Ook plaatsten we bijdragen over palliatie, farmacotherapie, voeding binnen de zorg. Plus natuurlijk de laatste stand van zaken rond het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Van Luyken is al 26 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Onze interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 3-2021.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op https://www.mdl.nl/

Categorieën Nieuws