Geplaatst op

MAGMA sept 2022

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Twee jaar geleden maakten we voor het eerst een MAGMA met als thema ‘duurzame MDL-zorg’. Dit jaar viel Earth Overshoot Day op 28 juli, een nieuw record. Die dag markeert het moment dat we als wereldbewoners tezamen alle natuurlijke grondstoffen (energie, water en voedsel) hebben verbruikt die de aarde in een jaar kan voortbrengen en vernieuwen. Nederland heeft hierin verhoudingsgewijs een groot aandeel: onze Overshoot Day viel dit jaar al op 12 april.

Endoscopie-afdelingen behoren tot de top-3 van de vervuilendste afdelingen van het ziekenhuis, met meer dan 3 kg aan afval per bed per dag. Minder endoscopieën doen is natuurlijk de meest effectieve manier om vervuiling te reduceren. Maar het kan ook met minder/ander materiaal. MAGMA 4-2022 bevat een prachtige illustratie van de ideale groene endoscopiekamer, met voor elke fase van de behandeling suggesties voor een groene aanpak.

De relatie tussen voeding en klimaat komt uitgebreid aan bod, met speciale aandacht voor de vraag wat dit betekent voor de adviezen van MDL-artsen. Twee MDL-artsen bespreken de voor- en nadelen van single use-endoscopen. En het RIVM geeft aan welke stappen zij zetten om het bevolkingsonderzoek darmkanker te verduurzamen.

Als uitgever van MAGMA wijzigen wij de verzending: vanaf nu verschijnt het magazineniet meer in een verpakking van nieuw plastic maar in suikerbietenfolie (recycle). 

En dan het personeelstekort in de zorg. Met name voor de regio’s buiten de randstad is het lastig jonge medisch-specialisten aan zich te binden. We spraken met Sigrid Vandebosch, MDL-arts in ziekenhuis ZorgSaam (Zeeuws-Vlaanderen), die hiervoor een creatieve oplossing bedacht. Zij richtte in 2021 een nieuwe MDL-maatschap op en vulde de benodigde fte’s met MDL-artsen uit België die daarin elk één dag in week voor hun rekening nemen.

Van Luyken is al ruim 27 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Alle artikelen vind je in de PDF-versie van MAGMA 3-2022.
Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op www.mdl.nl

Categorieën Nieuws