Geplaatst op

MAGMA maart 2022

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Palliatie – zorg in de laatste levensperiode – is het thema van deze eerste MAGMA-editie van 2022. MAGMA 1‑2022 maakt een keuze uit verschillende onderwerpen op het grensgebied tussen de MDL- en palliatieve zorg: van bestaande studies tot vernieuwende ideeën, van richtlijnen tot de organisatie van de zorg.

Zo moeten patiënt én mantelzorgers worden voorbereid op het moment dat voeding niet meer bijdraagt aan verlichting van de klachten. Bezorgdheid om (niet) eten leidt er vaak toe dat de naasten extra gaan koken, alles in huis halen wat de patiënt ooit lekker vond en keer op keer proberen eten aan te bieden. Met het risico dat voeding onnodig een strijdpunt wordt.

Wanneer begin je als zorgverlener een gesprek over de wensen van de patiënt in de laatste levensfase? Liefst al vóórdat het palliatieve traject begint, is de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in ’s-Hertogenbosch. We spraken met verpleegkundig specialisten Marisa Geukes en Femke van de Rijke over het Proactief Zorgplan, een tool die nu op alle afdelingen van het JBZ wordt geïmplementeerd. “Hoe eerder je vraagt naar de wensen van de patiënt, hoe vaker deze bijvoorbeeld daadwerkelijk overlijdt waar hij wil overlijden.”  

Ook spraken we met MDL-arts Willemien Erkelens, sinds kort tevens geaccrediteerd SCEN-arts. Daarnaast plaatsten we bijdragen over innovatieve MDL-chirurgie (MICE) en de toenemende resistentie voor antibiotica bij de ziekte H. pylori. Plus: een opiniestuk over hoogleraarsbenoemingen. Hora est!

Van Luyken is al 27 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 1-2022.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op https://www.mdl.nl/

Categorieën Nieuws