Geplaatst op

MAGMA juni 2022

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Op dit moment belanden er jaarlijks minimaal 100 miljoen ongebruikte medicijnen in de prullenbak. Hoe kan de zorgketen een dergelijke verspilling van medicijnen voorkomen? Deze vraag stelden wij in het kader van het thema Farmacotherapie van MAGMA 2-2022 aan Charlotte Bekker, een jonge Nijmeegse onderzoekster. Zij probeert sinds twee jaar met wetenschappelijk onderbouwde methodes en argumenten de hele keten ervan te overtuigen dat het anders moet én kan. Inmiddels zit zij met hen om tafel, van VWS en farmaceuten tot toeleveranciers en apothekers. Aan de lezers van MAGMA vertelt zij over de hobbels én successen op haar pad.

Het aandeel van medicijnen in de totale zorgkosten neemt alsmaar toe: er zijn steeds meer therapeutische mogelijkheden voor veel voorkomende ziekten, die bovendien bijna automatisch duurder zijn dan hun voorgangers. De SER is het belangrijkste adviesorgaan voor regering en parlement op het gebied van sociaal-economische vraagstukken. We vroegen hen daarom hun adviesrapport uit 2020 over de houdbaarheid van de zorg op de langere termijn in deze MAGMA toe te lichten.

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) bestond in 2021 veertig jaar. Bij de oprichting in 1981 was MDL nog geen afzonderlijk vakgebied. Sindsdien is er veel veranderd en de stichting evolueerde mee. Voor MAGMA 2-2022 organiseerden we samen met de MLDS een rondetafelgesprek, waarin drie MDL-wetenschappers, een genetica én de directeur van de Leverpatiëntenvereniging de rol en ambitieuze Impactagenda van de MLDS bespreken.

Van Luyken is al ruim 27 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 2-2022.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op www.mdl.nl

Categorieën Nieuws