Geplaatst op

MAGMA juni 2021

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Thema van deze tweede MAGMA-editie van 2021: Herinrichting (MDL-)zorg. Onder noemers als ‘Zinnige Zorg’ en ‘De Juiste Zorg op de Juiste plek’ zijn de afgelopen jaren veel projecten gestart, in essentie alle met hetzelfde doel: betere kwaliteit voor minder geld. Zoals: (regionale) samenwerkingsinitiatieven, taakherschikking of substitutie van zorg, maar ook telemedicine. Door de COVID-19-pandemie zijn digitale ontwikkelingen in de zorg in een stroomversnelling geraakt en inmiddels niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk. Maar ook grotere, structurele aanpassingen op ziekenhuisniveau komen in deze MAGMA aan bod.

Van Luyken interviewde Mariëlle Bartholomeus, lid Raad van Bestuur van #Rivas Zorggroep, Wink de Boer, van 2016-2020 medisch directeur van #Bernhoven, en Simone van Dulmen, onderzoeker van #IQ Healthcare. Dit instituut keek samen met de #Nederlandse Zorgautoriteit en het #Centraal Planbureau naar de omvangrijke veranderprogramma’s die in het Beatrixziekenhuis (Gorinchem) en Bernhoven (Uden) zijn doorgevoerd en kwam in juli 2020 met hun onderzoeksrapport. De vraag die voorligt: welk zorglandschap willen we in Nederland? Wink de Boer is uitgesproken: “Het hele financieringssysteem mag op de schop.”

Daarnaast natuurlijk aandacht voor COVID-19. Van Luyken sprak met de MDL-artsen Frank Vleggaar, Jeanin van Hooft, Pieter Honkoop en Marie-Louise Verhulst over de impact van ruim één jaar COVID. Hun conclusie: “We hebben het toch maar mooi gerooid met z’n allen.” Wel is hun oproep helder: we zullen het zorgsysteem in Nederland minder strak moeten inregelen. Meer marge is nodig in de overcapaciteit van middelen en personeel.

Van Luyken is al 26 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 2-2021.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op https://www.mdl.nl/

Categorieën Nieuws