Geplaatst op

MAGMA ligt weer op de mat. Het tijdschrift dat wordt uitgegeven door de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Thema van deze laatste MAGMA-editie van 2020: Duurzame (MDL-)zorg. Na veel aandacht voor COVID-19 in MAGMA 2 en 3 ligt de focus nu vooral op een andere crisis. Eén die al langer gaande is, nog veel meer impact zal hebben en waarvan het einde nog lang niet in zicht is: de klimaatcrisis.

Wist u dat de zorg in Nederland verantwoordelijk is voor 6 à 8% van onze totale CO2-uitstoot? Daar valt dus heel veel winst te behalen. In deze MAGMA geven diverse MDL-artsen uit het land voorbeelden en praktische tips waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen om de enorme CO2-uitstoot van ziekenhuizen terug te dringen.

Van Luyken interviewde Stijn Rippe, contractmanager bij het #Radboudumc, over nieuwe manieren om reststromen van het ziekenhuis te benutten. Zoals koffiedrab: een prima grondstof om oesterzwammen op te kweken. 

Daarnaast natuurlijk aandacht voor typische MDL-onderwerpen. Van Luyken sprak met Markus Boehnert en Alicia Chorley van het #ErasmusMC én een van hun ernstig zieke leverpatiënten. Een nog jonge man, die een nieuwe lever ontving …van zijn vrouw. Een indrukwekkend verhaal!

Van Luyken is al 26 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 4.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op https://www.mdl.nl/

Categorieën Nieuws