Geplaatst op

MAGMA december 2021

MAGMA ligt weer op de mat. Het #tijdschrift dat vier keer per jaar wordt uitgegeven door de #Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL).

Thema van deze laatste editie van 2021 is de MDL-werkgelegenheid. En dan met name het gebrek aan vaste banen voor jonge, net afgestudeerde MDL-artsen. De financiële achtergronden rondom aanstellingen worden in deze MAGMA onder de loep genomen. Hoeveel kost het om een nieuwe collega aan te nemen, in loondienst of vrijgevestigd? En om als vakgroep fte in te leveren? Best practices zijn er ook: lokale initiatieven van MDL-collegae in reactie op het ‘jonge klaren-probleem’.

Een relatief nieuwe werkgever voor MDL-artsen is het zelfstandig behandelcentrum (ZBC). We bespreken hun positie in de arbeidsmarkt met de MDL-artsen Jeroen Jansen, Frank ter Borg en Angela Tjon, en Steven Drevers als financieel specialist. Ook spraken we met Patricia Terpstra, bestuurslid V&VN, over de vraag ‘Hoe vind én behoud je verpleegkundigen?’

Verder plaatsten we bijdragen over farmacotherapie, fecestransplantatie, COVID-zorg in Suriname (zie foto) en recent wetenschappelijk onderzoek. Zo kwamen in een hackathon (samentrekking van hacken en marathon) experts van verschillende disciplines gedurende een korte, onafgebroken tijd bij elkaar om zich gezamenlijk over de vraag te buigen: ‘Hoe kun je het ziekteverloop van inflammatoire darmziekten voorspellen?’ En we berichten over de MDL-podcast ‘Door het oog van de scoop’.

Van Luyken is al 26 jaar nauw betrokken bij het uitgeven van MAGMA. Wij verzorgen de #interviews en nemen de #eindredactie voor onze rekening. De oplage is gegroeid van 1.050 naar 2.750 exemplaren. MAGMA wordt niet alleen gelezen door MDL-artsen, maar ook door onder anderen MDL-verpleegkundigen, huisartsen, internisten, chirurgen, farmaceuten, zorgverzekeraars, Kamerleden en vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De interviews lees je in de PDF-versie van MAGMA 4-2021.

Benieuwd wat de NVMDL doet? Lees verder op https://www.mdl.nl/

Categorieën Nieuws