Foto bij blog communicatieblunder
Foto bij blog communicatieblunder
Geplaatst op

Communicatieblunder

Klassieke communicatieblunder premier Sint Maarten

Afgelopen vrijdag doneerde Nederland in totaal 13,3 miljoen euro voor noodhulp aan Sint Maarten. Even na 11 uur ’s avonds werd de landelijke actiedag beëindigd met het bekendmaken van de eindstand. Orkaan Irma had op 6 september zwaar huisgehouden op het eiland, dus deed het Rode Kruis een appèl op de Nederlanders om ruimhartig in de buidel te tasten. Of er na de publicitaire storm die vandaag de kop opstak, nog veel van deze ruimhartigheid overblijft, is de vraag.

Het was niet Irma die terugkeerde en opnieuw een bak ellende over het eiland uitstortte, maar William. Geen orkaan, maar de premier van Sint Maarten die enkele gepeperde uitspraken deed in het NRC. Volgens William Marlin waren ‘vóór de orkaan’ van 6 september afspraken gemaakt tussen de chef van de politie op Sint Maarten en de commandovoerders van de Nederlandse marine.

“Er is iets misgegaan tussen hen, in de hele communicatie”, blaast de premier stoom af na de storm van kritiek die hij sinds orkaan Irma over zich heen kreeg. Op de vraag wát dan verkeerd ging, geeft Marlin geen antwoord. “Dat weet ik niet, dus je moet die vraag stellen aan de mariniers.” Marlin gooit in hetzelfde interview nog wat extra olie op het vuur door de Nederlandse mariniers te verwijten dat die de ingestelde avondklok niet handhaafden.

Ai, pijnlijke uitspraken van Marlin die in 2015 aantrad als premier van Sint Maarten, dat lange tijd onderdeel was van de Nederlandse Antillen en sinds 10 oktober 2010 een apart land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De reacties vanuit de lage landen waren dan ook niet van de lucht. “Wat een klinkklare onzin. Mijn mensen hebben binnen de grenzen van hun mogelijkheden vanaf het eerste moment handelend opgetreden”, twittert Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk verontwaardigd.

Verantwoordelijk minister Ronald Plasterk hoorde gisteravond over het interview en belde meteen met premier Marlin. “Premier Marlin heeft ons laten weten geen enkele kritiek te hebben op de Nederlandse militairen of hulpverleners”, reageert Plasterks woordvoerder. In het Radio 1 Journaal vanmorgen laat de minister zelfs weten dat premier Marlin tegen hem heeft ontkend dat er een interview met NRC is geweest. “Heel vreemd, ik ga er verder niet op in.”

Daar is-ie dan. Het excuus, zo oud als de weg naar Rome: ‘ik heb geen interview gegeven. Ik wist niet dat degene die ik sprak een journalist was’. De klassieke blunder in crisiscommunicatie: ontkennen wat er is gebeurd. Dat betekent onherroepelijk dat de glijdende schaal waarop je je beweegt, nog meer aan het kantelen raakt. Gevolg: het wordt een nog grotere toer om je staande te houden.

De geplaagde premier van Sint Maarten had er verstandig aan gedaan zich kwetsbaar op te stellen. Door bijvoorbeeld te zeggen: “ik heb met mijn uitspraken de hulpverleners tekort gedaan. Dat spijt me. Het is een moeilijke periode voor ons eiland. We zitten hier al wekenlang in een buitengewone stressvolle situatie. Ik had me niet door mijn emoties moeten laten leiden.”

Beste premier van Sint-Maarten, we adviseren u in dit soort kwesties te rade te gaan bij uw minister van Justitie, Rafael Boasman. Hij verdient een compliment voor zijn poging om op dit publicitaire slagveld de lont uit het kruitvat te halen door te verklaren: “Ik wil niet terugkijken naar wat er gebeurd is. Iedereen, de lokale politie, de marechaussees en de militairen die hier zijn, doen hun best natuurlijk. Ik ben erg dankbaar voor alle hulp die we van buiten krijgen. Het is gebeurd. Jammer.”

Op de achtergrond spreekt Ronald Plasterk met premier William Marlin (L) op Sint Maarten. Op de voorgrond koning Willem-Alexander © ANP

Categorieën Wat vinden we nog meer?