Football For Friendship officieel van start

27 juni 2017

Sint-Petersburg - Vandaag is in het Russische Sint-Petersburg het vijfde seizoen van het Internationale jongerenprogramma Football For Friendship begonnen. Het evenement wordt georganiseerd door Gazprom, officieel partner van de FIFA en het Wereldkampioenschap voetbal in 2018.

Delegaties van 64 landen uit Europa, Azië, Afrika, Zuid- en Noord-Amerika kwamen gisteren in Sint-Petersburg aan. Onder het motto van vriendschap, vrede en gelijkheid gaan de jongeren met elkaar aan de slag in de geest van de kernwaarden van het project. Hun ervaringen zullen zij delen met het netwerk dat zij in hun eigen land hebben om op die manier deze waarden over de hele wereld te verspreiden. "Wat ik hier ervaar," aldus coach Gerard Timmers, "is dat voetbal een taal is en iedereen hier voetbal spreekt. Alles draait hier om de negen waarden van het Football For Friendship-project. Voetbal is na deze week de tiende kernwaarde."

De jonge voetballers (alle 12 jaar) zijn onderverdeeld in acht internationale teams of friendship en gaan laten zien op het veld en daarbuiten dat vriendschap mogelijk is ongeacht huidskleur, geslacht, godsdienst of fysieke capaciteit. Even jonge journalisten werken in het internationale jongerenperscentrum samen met volwassen mediavertegenwoordigers. Zij maken reportages op hun eigen TV- en radiokanaal, werken aan content voor websites en sociale netwerken, geven een dagblad uit en produceren materialen voor 's werelds toonaangevende sportmedia.

 


De Nederlandse delegatie voor het hotel in Sint-Petersburg: begeleidster Melanie Kant, jongerencoach Emmeke Henschen, voetbalster Ires Tania, Junior Reporter Guus Poorterman en vooraan de coaches Gerard Timmers en Tom de Groen.


De Nederlandse voetbalster Ires Tania is onder de indruk van het internationale gezelschap. "Bij aankomst gisteren was het spannend in het begin, omdat ik Engels best moeilijk vind. Maar na een dag voel ik me al een stuk zekerder," aldus de Zaanse die op nieuwe nikies traint. Ze had pardoes haar kicks in Nederland achtergelaten… De internationale delegaties van jonge deelnemers worden in de stad aan de Neva rivier vergezeld door volwassen vertegenwoordigers van de deelnemende landen. Tot de begeleiders behoren onder meer officials van voetbalfederaties en -verenigingen, vertegenwoordigers van internationale sociale programma's, journalisten, maar ook ouders, leerkrachten en jongerencoaches.

Jonge sporters gaan voor trainingen naar het sportkamp van Friendship, waar zij niet alleen werken aan het creëren van teamgeest en het kiezen van een goede tactiek, maar ook deelnemen sterren-masterclasses onder de leiding van beroemde voetballers. Het sportkamp heeft tot doel de deelnemers de Olympische beginselen mee te geven, deel te nemen aan teambuildingsessies en zich nader te verdiepen in de negen waarden van Football For Friendship. De coaches van de acht teams of Friendship zijn jongeren die aan eerdere edities van Football For Friendship deelnamen.

Op 1 juli wordt voor het eerst in de geschiedenis het kampioenschap for Friendship gehouden. De spelers van de acht team of Friendship zullen elkaar op het veld treffen en hun liefde voor voetbal, betrokkenheid bij de waarden van het evenement en ook de wil om te winnen, laten zien.
 

Een drukte van jewelste bij de aankomst van de deelnemers in het hotel in Sint-Petersburg.
 

De volgende dag zullen de deelnemers aan Football For Friendship – volwassenen, jongeren, bekende voetbalspelers, kunstenaars, vertegenwoordigers van internationale media en politici uit verschillende landen belangrijke thema’s die de waarden van het project bevorderen, met elkaar delen tijdens het Vijfde Internationale Forum Football For Friendship. Volgens de traditie zal het programma worden afgesloten met een gezamenlijk bezoek aan een voetbalwedstrijd. Dit jaar zien de deelnemers met eigen ogen de finale van de FIFA Confederations Cup zien die zal worden gehouden in het nieuwe voetbalstadion van Sint-Petersburg.

ACHTERGROND
FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom, in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.

Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.