Guus Poorterman uit Daarle maakt eerste reportage

12 mei 2017

Guus Poorterman is er klaar voor. Namens het voetbalblad GOAL! maakte Guus, zelf speler bij SC Daarle, zijn eerste reportage over Football For Friendship. Dat gebeurde in Zaandam waar hij verslag deed van de wedstrijd van het team onder 13 van Hercules Zaandam, dat tegen VV Assendelft speelde. Hij had speciaal oog voor Hercules Zaandam-speelster Ires Tania. Samen met haar gaat Guus naar Sint-Petersburg om daar op 2 juli de FIFA Confederations Cup-finale bij te wonen. Guus en Ires vertegenwoordigen Nederland tijdens het Football For Friendship Forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 26 juni tot en met 3 juli plaatsvindt in deze Russische stad.

De redactie van GOAL! daagde de lezers van het blad uit zich als junior reporter aan te melden om de belevenissen tijdens het Football For Friendship Forum te verslaan. Guus twijfelde geen seconde, meldde zich aan en werd er door de hoofdredacteur Simon van Herpen van GOAL! uit gepikt. "Guus straalt heel veel enthousiasme uit", vindt Simon. Na de wedstrijd interviewde Guus de Zaandijkse Ires en maakte op die manier zijn eerste reportage voor GOAL!. ''Best spannend allemaal", aldus Guus, die heel erg uitkijkt naar zijn avontuur in Sint-Petersburg. "En natuurlijk ook heel gaaf. Ik heb vandaag ook Ires voor het eerst ontmoet. Met haar ga ik het avontuur aan. Grappig natuurlijk dat zij in m'n eerste reportage ook al meteen belangrijk was voor haar team. Hercules kwam met 1-0 achter. Ires scoorde de belangrijke gelijkmaker, waarna haar team de rollen omdraaide en met 3-1 won. Wat mij opviel aan Ires? Volgens mij valt er met haar altijd wel te lachen!"

 

Ires en Guus samen als reismaatjes naar Sint-Petersburg.

Stichting LOOT
Team Nederland bestaat uit speelster Ires en junior reporter Guus. Zij worden begeleid door Tom de Groen, coördinator van Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport), het samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren. "De uitdrukkelijke voorwaarde van de organisatie is dat de deelnemers aan het Football For Friendship-project niet ouder zijn dan 12 jaar", aldus Tom de Groen. "We hebben gekeken naar het potentieel binnen de aangesloten scholen en kwamen bij Ires terecht. Zij voetbalt niet alleen op topniveau in haar leeftijdscategorie en doet haar schoolwerk goed, ze valt ook op andere manieren positief op. Zij is een leerling die dat 'extra' heeft."

Sint-Petersburg
Ires, Guus en Tom ontmoeten in Sint-Petersburg de deelnemers uit de overige 63 landen. Ires neemt deel aan een voetbaltoernooi dat Guus als junior reporter zal verslaan. Door loting is Nederland ingedeeld bij het Turquoise Team of Friendship. Dit team bestaat naast Ires uit spelers en speelsters uit Uruguay, Bangladesh, Ghana, Macedonië, Tadzjikistan, Kirgizië en Irak. Tijdens het toernooi speelt het Turquoise Team of Friendship tegen zeven andere Teams of Friendship. Het absolute hoogtepunt is het bezoek aan de finale van de FIFA Confederations Cup op 2 juli in het Zenit Stadion van Sint-Petersburg.

ACHTERGROND
FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom, in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.
Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP. Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.