Zaandijkse Ires Tania klaar voor Sint-Petersburg

12 mei 2017

Ires Tania uit Zaandijk is helemaal klaar voor Sint-Petersburg, waar zij op 2 juli als deelnemer aan het Football for Friendship Forum de finale van de FIFA Confederations Cup bijwoont. Gisteravond speelde zij (als enige meisje!) met haar team Hercules Zaandam onder 13 de derby tegen Assendelft. Voorafgaand aan de wedstrijd wisselde Ires met haar teamgenoten en tegenstanders vriendschapsbandjes uit. Het vriendschapsbandje is hét symbool van Football For Friendship. Eén van de doelstellingen van dit initiatief is het bevorderen van verdraagzaamheid en vriendschap tussen jongeren.

De wedstrijd tegen Assendelft liep uiteindelijk ook goed af voor Ires en haar team. Hercules kwam met 1-0 achter, maar dankzij een treffer van de Zaandijkse kwam haar ploeg weer langszij. Daarna kantelde de wedstrijd en sloot Hercules deze winnend af door nog twee goals te maken. Een brede grijns dus op het gezicht van de 12-jarige scholiere van OSG Willem Blaeu en speelster van de Telstar Meiden Voetbal Academie. Vanwege de winst én het feit dat zij is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Football for Friendship Forum, een maatschappelijk project voor jongeren. Het evenement vindt van 26 juni tot en met 3 juli aanstaande plaats in het Russische Sint-Petersburg.

 

Ires deelt vriendschapsbandjes met haar teamgenoten van Hercules Zaandam.

Voorbereiding
Het liefst voetbalt Ires elke dag. Haar leven draait om voetbal, voetbal en nog eens voetbal. "Ik vind het zo gaaf dat ik hiervoor ben gevraagd", aldus de Zaandijkse. "Ik heb nog nooit gevlogen, dus dit wordt m'n doop. Heb al meteen gegoogeld hoe lang het vliegen is. Echt heel spannend. Ik voel me echt uitverkoren. Als je als twaalfjarige naar zo'n groot evenement mag namens Nederland, is dat heel bijzonder. Ik vond het ook leuk om Guus te ontmoeten. Die kwam helemaal over uit Overijssel om vandaag verslag te doen van deze wedstrijd. Guus gaat namens het blad GOAL! als junior reporter mee naar Sint-Petersburg. Ik maakte vandaag voor het eerst kennis met hem. Guus is een vrolijke jongen, lijkt mij. Hij lacht steeds! Dus dat komt helemaal goed als we op reis gaan."

Stichting LOOT
Het Football for Friendship-team Nederland bestaat uit speelster Ires en junior reporter Guus Poorterman uit het Overijsselse Daarle. Zij worden begeleid door Tom de Groen, coördinator van Stichting LOOT (Landelijke Organisatie Onderwijs en Topsport), het samenwerkingsverband van de 30 Topsport Talentscholen in het voortgezet onderwijs. Op deze scholen kunnen topsporttalenten het (topsport)talentprogramma en het voortgezet onderwijs op niveau succesvol combineren.
"De uitdrukkelijke voorwaarde van de organisatie is dat de deelnemers aan het Football For Friendship-project niet ouder zijn dan 12 jaar", aldus Tom de Groen. "We hebben gekeken naar het potentieel binnen de aangesloten scholen en kwamen bij Ires terecht. Zij voetbalt niet alleen op topniveau in haar leeftijdscategorie en doet haar schoolwerk goed, ze valt ook op andere manieren positief op. Zij is een leerling die echt dat 'extra' heeft."

Sint-Petersburg
Ires, Guus en Tom ontmoeten in Sint-Petersburg de deelnemers uit de overige 63 landen. Ires neemt deel aan een voetbaltoernooi dat Guus als junior reporter zal verslaan. Door loting is Nederland ingedeeld bij het Turquoise Team of Friendship. Dit team bestaat naast Ires uit spelers en speelsters uit Uruguay, Bangladesh, Ghana, Macedonië, Tadzjikistan, Kirgizië en Irak. Tijdens het toernooi speelt het Turquoise Team of Friendship tegen zeven andere Teams of Friendship. Het absolute hoogtepunt is het bezoek aan de finale van de FIFA Confederations Cup op 2 juli in het Zenit Stadion van Sint-Petersburg.

ACHTERGROND
FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.
Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.