Vijfde editie internationale Gazprom FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project gaat van start!

20 maart 2017

Hamburg, Gazprom, officiële partner van FIFA en de FIFA World Cup 2018, heeft het vijfde seizoen van het internationale sociale jongerenproject FOOTBALL FOR FRIENDSHIP (F4F) gelanceerd. Het evenement vindt plaats van 26 juni tot en met 3 juli in St. Petersburg (Rusland). Het aantal deelnemende landen van Football for Friendship is in 2017 verdubbeld van 32 naar 64. Voor het eerst zullen ook kinderen uit Mexico en de Verenigde Staten deelnemen. Daarmee verenigt het F4F-project nu jonge spelers uit maar liefst vier continenten: Afrika, Eurazië, Noord- en Zuid-Amerika.

Het vijfde seizoen krijgt bovendien een nieuwe opzet: in plaats van hun voetbalclubs uit de verschillende landen te vertegenwoordigen, zullen de deelnemende jonge spelers nu in acht internationaal samengestelde TEAMS OF FRIENDSHIP worden ingedeeld.

Inmiddels is de internationale samenstelling van de teams inclusief speelposities van de deelnemers door loting bepaald. De selectie van de individuele spelers zal in een 'Estafette van Vriendschap' plaatsvinden. Het internationale F4F-organisatiecommité kiest hierbij in samenwerking met de nationale voetbalbonden jonge spelers die hun land in 2017 vertegenwoordigen. De acht teams van elk acht spelers zullen worden gevormd door jongens en meisjes, met inbegrip van mindervaliden, in de leeftijd van 12 tot 14 jaar.

De loting geschiedde via een online conferentie, die werd bijgewoond door de jonge coaches van de acht TEAMS OF FRIENDSHIP: Mikhail Babich (16 jaar, Rusland), Rene Lampert (15 jaar, Slovenië), Stefan Maksimovic (15 jaar, Servië), Felipe Soares (17 jaar, Portugal), Charlie Sui (12 jaar, China), Elvira Herzog (16 jaar, Zwitserland), Igor Gritsjuk (14 jaar, Oekraïne) en Brandon Shabani (15 jaar, Verenigd Koninkrijk), alsmede de vertegenwoordiger van het internationale perscentrum van het project, Lilia Matsumoto (15 jaar, Japan).

 

De jonge Lilia Matsumoto uit Japan verrichtte de loting. Nederland werd ingedeeld in één team met Urugay, Bangladesh, Ghana, Macedonië, Tadzjikistan, Kirgizië en Irak.

"Als speler heb ik deelgenomen aan het seizoen 2016. Ik vind mijzelf een enorme geluksvogel, omdat het project nieuwe kansen biedt aan alle jonge ambassadeurs. Als ik 12 jaar was, zou ik weer alles hebben gedaan om in het nieuwe seizoen te kunnen spelen, samen met andere kinderen!" zei Rene Lampert, de belangrijkste speler van de jeugd van FC Maribor (Slovenië).

Op 25 april – International Day of Football and Friendship – voegen tienduizenden kinderen en volwassenen zich bij de deelnemers van het F4F-programma door het officiële symbool van het project te zullen dragen: een vriendschapsarmband bestaande uit blauwe en groene strengen als symbolen van gelijkheid en een gezonde levensstijl.

Op 1 juli is St. Petersburg gastheer van het International FOOTBALL FOR FRIENDSHIP Championship, dat de jonge spelers van verschillende nationaliteiten, geslacht en fysieke vermogens samenbrengt.

Op 2 juli wordt het Vijfde International Children's Forum FOOTBALL FOR FRIENDSHIP gehouden, waar de kinderen samen met bekende voetballers en journalisten zullen bespreken hoe zij de waarden van het project wereldwijd kunnen promoten.
Ter afsluiting van het vijfde seizoen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP bezoeken de Forumdeelnemers de finale van de FIFA Confederations Cup 2017 in het Stadion van St. Petersburg.

Het internationale kinderperscentrum werkt doorgaans het gehele jaar. Jonge journalisten uit alle deelnemende landen zullen op dezelfde wijze als hun volwassen collega's verslag doen van de belangrijkste gebeurtenissen tijdens het project.
"Gazprom verwezenlijkt wereldwijd projecten die op de toekomst zijn gericht. FOOTBALL FOR FRIENDSHIP ligt in het verlengde van die doelstelling. In slechts vier jaar is het aantal deelnemende landen verachtvoudigd. Dit jaar ontmoeten jonge spelers uit wel vier continenten elkaar in Sint-Petersburg. Dit betekent dat de waarden van ons sociale project betekenisvol en relevant zijn voor kinderen en jongeren van over de hele wereld", aldus de voorzitter van de raad van bestuur van Gazprom, Alexey Miller.

"Dit initiatief van Gazprom geeft kinderen van over de hele wereld een stem. Wij ondersteunen de doelstellingen en de kernwaarden van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP dan ook met volle overtuiging. Graag geven wij onze medewerking aan de initiatieven van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project tot aan de 2018 FIFA World Cup", zei Philippe Le Floc'h, commercieel directeur van FIFA.

 ACHTERGROND

FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International children’s social project is een initiatief van Gazprom,in het kader van het programma 'Gazprom voor kinderen'. Het doel van het project is de ontwikkeling van het jeugdvoetbal, de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten bij kinderen uit verschillende landen. De kernwaarden die door de deelnemers worden ondersteund en bevorderd, zijn vriendschap, gelijkheid, rechtvaardigheid, gezondheid, vrede, overgave, overwinning, traditie en eer.
Het hoogtepunt van het project is het jaarlijkse FOOTBALL FOR FRIENDSHIP International Children’s Forum, waar jonge voetballers van over de hele wereld bij elkaar zijn gekomen om de handhaving van wereldwaarden met vertegenwoordigers van de media en bekende spelers te bespreken.

Vanaf 2015 wordt er tijdens het Forum een speciale onderscheiding, de F4F Nine Values Cup, uitgereikt aan de professionele voetbalclub met de meeste maatschappelijke initiatieven die de waarden van het project belichamen. De winnaar wordt gekozen door de jonge ambassadeurs van het FOOTBALL FOR FRIENDSHIP-project door middel van een stemming die plaatsvindt in alle deelnemende landen van FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.

Elk jaar sluiten duizenden deelnemers zich aan bij FOOTBALL FOR FRIENDSHIP.Sinds het begin van het project is het bereik wezenlijk uitgebreid: van 8 landen in 2013 tot 64 landen in 2017. Honderden jonge spelers worden zo ambassadeurs van de Football for Friendship-beweging haar waarden in hun respectievelijke landen. Het symbool van het project , een vriendschaparmband, wordt door meer dan 400.000 mensen wereldwijd gedragen, waaronder kinderen, volwassenen, beroemde sporters en journalisten, kunstenaars, politici en presidenten van de verschillende landen.

De deelnemende landen van het project in 2017 zijn: Azerbeidzjan, Algerije, Argentinië, Armenië, Bangladesh, België, Bulgarije, Bolivia, Brazilië, China, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Finland, Frankrijk, Ghana, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, India, Irak, Iran, Italië, Japan, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië, Korea, Letland, Libië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Mozambique, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Oezbekistan, Pakistan, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Tsjechië, Turkmenistan, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Vietnam, Wit-Rusland, Zwitserland, Zuid-Afrika.

GAZPROM
Gazprom is een wereldwijd opererend energiebedrijf. De belangrijkste activiteiten zijn: exploratie, productie, transport, opslag, verwerking en verkoop van gas (met inbegrip van motorbrandstof), gascondensaat en olie, alsmede de productie en de afzet van warmte en elektriciteit. Het bedrijf is actief in Rusland, Afrika, het Midden-Oosten, Europa, Latijns-Amerika, Midden-, Zuid- en Zuidoost-Azië.
Gazprom is het grootste bedrijf wereldwijd op het gebied van aardgasreserves en productiecapaciteit. Het levert gas aan consumenten in Rusland en meer dan 30 andere landen. Gazprom is een van de vier grootste Russische olieproducenten en heeft de grootste geïnstalleerde capaciteit in thermische energie in het land. Het is tevens wereldleider op het gebied van de productie van thermische energie.
Naast een actieve zakelijke strategie besteedt Gazprom veel aandacht aan sociale projecten. Het bedrijf biedt ondersteuning aan vele sportorganisaties en evenementen op nationaal en internationaal niveau.

MEER INFORMATIE over het Football for Friendship-project is te vinden op
gazprom-football.com.